Svátek má:
Aneta
KOMENTÁŘ: Petr Sak
KOMENTÁŘ: Petr Markvart
Domácí
Nejstarší české kuchařky: Poklad našich předků

Věděli jste, že první české tištěné kuchařské knihy mají kořeny v 16. století? Přinášíme přehled historických kuchařek, které jsou dnes cenným dědictvím české kultury.
Ilustrační foto
28. listopadu 2024 - 05:52
Historie české kuchyně sahá hluboko do minulosti, a jedním z jejích nejvzácnějších pramenů jsou první tištěné kuchařské knihy. Tyto knihy nejsou pouze sbírkami receptů, ale i odrazem dobové kultury, zvyků a kuchařského umění našich předků. V Národním muzeu v Praze se dochovaly hned čtyři významné kuchařské knihy, které si zaslouží pozornost.
První kuchařka: Průkopnický počin Jana Severina
První známou českou kuchařskou knihu vydal Jan Severin. Tato vzácná publikace, uložená v knihovně Národního muzea pod signaturou 28.G.30, položila základy české kuchařské literatury. Její existence dokládá rostoucí zájem o systematizaci kuchařského umění už v raném novověku.
Druhé vydání: Mistrovské dílo Pavla Severina z Kapí Hory
V roce 1535 se objevilo druhé vydání první tištěné české kuchařské knihy. Vydavatelem byl Pavel Severin z Kapí Hory a kniha nesla název „Kuchařství o rozličných krměch, kterak se užitečně s chutí strojiti mají.“ Tento unikát je uložen pod evidenčním číslem 28.G.33 v Národním muzeu v Praze. Kniha představuje bohatý soubor receptů a rad pro přípravu rozmanitých pokrmů, které odrážely gastronomické zvyklosti tehdejší české společnosti.
Třetí kuchařka: Dílo Jana Kantora
Dalším významným příspěvkem k české kuchařské literatuře je kuchařka, kterou vydal Jan Kantor. Tato kniha, jejíž vydání není přesně datováno, vycházela z kuchařky Pavla Severina z Kapí Hory z roku 1535. Nesla dlouhý název: „Kuchařství o rozličných krmích, kterak se užitečně s chutí strojiti mají, jakožto zvěřina, ptáci, ryby a jiné mnohé krmě, všelikému kuchaři aneb hospodáři, knížka tato potřebná a užitečná.“ Dnes je uložena v Národní knihovně pod číslem 54E 117. Tato publikace rozšiřovala původní recepty a obohacovala je o nové prvky, čímž se stala cenným zdrojem pro tehdejší kuchaře i hospodáře.
Čtvrtá kuchařka: Alchymistické vlivy Bavora mladšího Rodovského z Hustiřan
Zvláštní místo mezi historickými kuchařskými knihami zaujímá dílo Bavora mladšího Rodovského z Hustiřan. Tento alchymista vydal v roce 1591 kuchařku s názvem „Kuchařství, to jest: Knížka o rozličných krmích, kterak se užitečně s chutí strojiti mají: jakožto zvěřina, ptáci, ryby a jiné mnohé krmě, každému kuchaři aneb hospodáři knížka tato potřebná a užitečná.“ Knihu vytištěnou u Jiříka Nygrina na Starém Městě Pražském dodnes obdivují historici a gastronomové za její bohatý obsah i styl.
Psali jsme:
Tyto první kuchařky nejsou jen historickými artefakty, ale i svědectvím o tom, jak důležitou roli hrálo jídlo v každodenním životě i kultuře našich předků. Recepty v nich obsažené by možná i dnes našly své místo v moderní kuchyni, a jejich studium nám umožňuje lépe porozumět české historii a tradicím.
Dědictví českých kuchařských knih zůstává inspirací nejen pro historiky, ale i pro milovníky dobrého jídla, kteří chtějí objevit chuťové stopy minulosti. Pokud máte zájem spatřit tyto vzácné publikace na vlastní oči, neváhejte navštívit knihovnu Národního muzea v Praze.
(vlk, prvnizpravy.cz, repro: avčr)
Nejčtenější
KOMENTÁŘ: Petr Sak
KOMENTÁŘ: Petr Markvart