Svátek má:
Přemysl
KOMENTÁŘ: Petr Sak
KOMENTÁŘ: Petr Markvart
Domácí
Tradiční štědrovečerní polévky. Ta rybí z kapra u Čechů vede

Společnost SANEP provedla velký vánoční průzkum mezi 35 358 respondenty a zaměřil se na to, jaké polévky jsou v českých domácnostech nejoblíbenější během Štědrého večera. Z výsledků lze vyčíst nejen dodržování tradic, ale také regionální a rodinné zvyklosti.
Ilustrační foto
12. prosince 2024 - 05:52
Vánoce jsou v České republice obdobím tradic, které si rodiny předávají z generace na generaci. Jedním z klíčových okamžiků těchto svátků je Štědrý večer, kdy se stoly plní slavnostními pokrmy. A dnes si podíváme na to, jaké polévky preferují Češi právě během Štědrého večera.
Kapří polévka vede
Nejvíce respondentů, konkrétně 59,9 %, uvedlo, že na Štědrý večer konzumují kapří polévku. Tento tradiční pokrm, který je spojen s hlavním symbolem českých Vánoc - kaprem, je zřejmě stálicí českých domácností. Kapří polévka se připravuje obvykle z rybí hlavy, jiker, mlíčí a zeleniny, což ji činí nejen chutnou, ale i výživnou.
Alternativy k rybám
Na druhém místě s 19,6 % figuruje polévka z jiných ryb než z kapra, což poukazuje na rostoucí popularitu alternativních rybích pokrmů. Některé domácnosti se vyhýbají kaprovi z důvodu jeho charakteristické chuti a kostnatosti a raději sáhnou po lososovi, pstruhovi nebo tresce.
Zelňačka na třetím místě
Zelňačka, která se umístila na třetím místě s 16,9 %, je dalším oblíbeným pokrmem. Tato hustá polévka z kysaného zelí se častěji objevuje na stolech ve východních regionech Česka, kde má dlouhou tradici. Zelňačka se často obohacuje uzeným masem nebo klobásou, čímž nabývá na sytosti.
Luštěniny a jiné varianty
Další oblíbené polévky zahrnují čočkovou polévku (14,5 %) a hrachovou polévku (13,7 %). Luštěniny měly v českých svátečních jídelníčcích vždy své místo, a to nejen z důvodu jejich chutě, ale také kvůli symbolice - čočka i hrách mají údajně přinášet do domácnosti bohatství.
Menší preference pro drůbež a hovězí
Menší část respondentů si na Štědrý večer dopřává drůbeží polévku (7,1 %) nebo hovězí polévku (4,7 %). Tyto varianty jsou tradičně spojovány spíše s nedělními obědy než s vánočními svátky.
Psali jsme:
Vegetariánské možnosti a výjimky
Zeleninová polévka (3,1 %) se na štědrovečerních stolech objevuje méně často, což může naznačovat, že vegetariánské varianty zatím nejsou v české kuchyni tak zakořeněné. Překvapivě 5,4 % respondentů uvedlo, že na Štědrý večer polévku vůbec nepodávají.
Regionální rozdíly i moderní vlivy
Z průzkumu SANEP vyplývá, že tradiční české Vánoce jsou stále pevně zakořeněné v naší kultuře. Zároveň však reflektují i moderní trendy, jako je preference jiných ryb místo kapra nebo zařazování luštěninových a vegetariánských pokrmů. Je zřejmé, že rodinné a regionální zvyklosti hrají důležitou roli ve volbě polévky.
Ať už si letos na Štědrý večer dopřejete kapří polévku, zelňačku nebo úplně jinou variantu, jedno je jisté: vánoční stůl zůstává místem, kde se setkává tradice, kreativita a rodinná pohoda.
(vlk, prvnizpravy.cz, repro: cuketka)
Nejčtenější
KOMENTÁŘ: Petr Sak
KOMENTÁŘ: Petr Markvart